Американският президент Джо Байдън се завърна в САЩ след 7-часовото си

...
Американският президент Джо Байдън се завърна в САЩ след 7-часовото си
Коментари Харесай

„Дяволът е в детайлите“: Какво постигна и в какво се провали Джо Байдън в Израел

Американският президент Джо Байдън се завърна в САЩ след 7-часовото си посещаване в израелската военна зона. Пред кореспонденти на Air Force One той съобщи, че е удовлетворен от визитата си и изключително от персоналния си принос по въпроса за деблокирането на филантропичната помощ за Газа.

Посещението на Байдън обаче подсети и за въздействието на Съединени американски щати в Близкия изток. Кризата там от ден на ден се задълбочава и след нападението на болничното заведение в град Газа, за което последваха взаимни обвинявания кой стои зад него.

Следете всички събития в този онлайн репортаж

Американският президент изрази дълбокото си почитание към Израел и съчувствието си към контузията и скръбта на страната. Направи аналогии с Холокоста и се закле да остане вечно с еврейския народ.

Снимка: Ройтерс

Байдън прикани водачите в страната да не разрешават яростта след убийствата на израелските татковци, баби, дядовци, синове, дъщери, деца и бебета да замъгли яснотата по отношение на задачите им в опитите да унищожат „ Хамас “.

Американският президент изрично разграничи палестинския народ от бойците на „ Хамас “, които той упрекна, че употребяват цивилни хора като живи щитове. Байдън изрази скръбта си и за почтените животи, изгубени в Газа след ответните удари на Израел.

След като американският президент се качи на борда на Air Force One, с цел да се завърне вкъщи, и на фона на митингите в редица арабски страни поради гърмежа в болничното заведение в Газа, опцията войната на Израел с „ Хамас “ да ескалира оттатък границите на района стана още по-голяма.

Пред кореспонденти американският президент съобщи, че неговата незабавна задача е била риск, само че е постигнал триумф.

В сянката на детонацията на болничното заведение в Газа

Експлозията в болничното заведение в Газа засенчи пътуването на Джо Байдън през цялото време. Според палестинските служби жертвите на падналата ракета в Газа са стотици. Случилото се беше тъкмо подобен случай, какъвто Байдън искаше да предотврати с идването си в района, разяснява Си Ен Ен.

Според очевидци продължава прибирането на телата на починалите

Американският президент незабавно поддържа изказванията на Израелските отбранителни сили (IDF), че терористичната организация „ Ислямски джихад “ е виновна за гърмежа, който е породен от изстреляна простъпка ракета към Израел. Байдън съобщи, че американското разузнаване поддържа тези заключения.

Бараж от към 10 ракети е бил изстрелян от близкото гробище

Снимка: Ройтерс

Но отговорите за произхода на гърмежа не съумяха да потушат гнева в арабския свят, който не подхожда с доверие към изказванията на държавните управления на Съединени американски щати и Израел. Междувременно има и дълбока унилост от от отношението през годините към палестинците.

Заради нещастието в Газа визитата на Байдън в столицата на Йордания - Аман, беше анулирано. Там той трябваше да се срещне с краля на страната Абдула II, египетския президент и водача на палестинската власт.

Вместо да бъде хазаин на тази среща, в сряда Аман беше разтресен от втора нощ на големи митинги, които демонстрираха гнева на арабските народи поради израелските удари над Газа. Демонстрации избухнаха и в Тунис, Ирак, Иран, в окупирания Западен бряг и в Ливан. Държавният департамент на Съединени американски щати посъветва американците да не посещават Ливан, а възходящите публични безредици по отношение на обстановката в Газа наподобява втвърдиха настройките на основни районни сили.

Снимка: Ройтерс

Чрез обява в обществената платформа X турският президент Реджеп Тайип Ердоган прикани „ цялото човечество да предприеме дейности, с цел да спре невижданата грубост в Газа. Според него гърмежа в болничното заведение е следващ образец за офанзивите на Израел, които са лишени от най-основните човешки полезности.

Срещата в Аман щеше да бъде жизненоважна за напъните на Байдън да консолидира поддръжка за Израел, откакто 1400 цивилни починаха при нападенията на „ Хамас “ на 7 октомври, а повече от 200 души бяха взети за заложници от терористите. Байдън трябваше да ангажира арабските водачи към преодоляването на спора.

Фактът, че кралят на Йордания, египетският президент Абдел Фатах ел-Сиси и президентът на палестинската автономност Махмуд Абас бяха подготвени да подценен президента на Съединените щати, който е основен съдружник и донор на помощ, не приказва доста за въздействието на Вашингтон сега, както и че очакванията за мир не са съсредоточени към него.

Възможността размириците в арабския свят да се разпространят и да причинят неустойчивост евентуално ще натежи върху политическите решения на основните водачи в района.

„ Другият тим “

Изказването на Байдън, че детонацията в болничното заведение в Газа наподобява е породена от „ другия тим “, може да изостри районните съмнения по отношение на ролята на Съединени американски щати. Фразата прозвуча извънредно несвоевременно поради неописуемия смут за хората в района. Лечебното заведение беше цялостно поради продължаващите въздушни удари на Израел. Реакцията на американския президент сподели и неговата некадърност да облекчи напрежението в района, като работи като трета страна сред Израел и арабските съдружници на Съединени американски щати.

Американският президент е в Израел на фона на разрастващата се война с „ Хамас “

Байдън поддържа изказванието на Израел, че групировката " Ислямски джихад " стои зад удара, отбелязвайки, че той работи по оценки, основани на данни на Министерството на защитата на Съединени американски щати. Терористичната организация обаче отхвърли да е забъркана.

Репутацията на Байдън е застрашена и поради помощта за цивилните в Газа. Той прикани израелските управляващи да разрешат животоспасяваща филантропична помощ в анклава от Египет при изискване, че тя отива за цивилни, а не за бойци на „ Хамас “.

 Визитата на Джо Байдън в Израел Снимка: Ройтерс

„ Както евентуално са ви споделили, бях доста прям с израелците. Тяхната страна беше тежко атакувана, само че в случай че имат опция да облекчат страданията на хора, които няма къде да отидат, то би трябвало да го създадат “, сподели Байдън пред кореспонденти на Air Force One на път за у дома.

„ Ако не го създадат, те ще бъдат посочвани като виновни по способи, които може и да не са несправедливи “, съобщи още той.

Байдън заяви, че въпреки всичко е разговарял с египетския президент. Разговорът им е траял повече от час. Абдел Фатах ел-Сиси се е съгласил да отвори пропускателния пункт „ Рафа “ към Газа за 20 камиона, пренасящи филантропична помощ.

Бенямин Нетаняху упорства представители на Червения кръст да посетят заложниците

Въпреки че идването на камионите ще помогне на локалното население, потребностите на цивилните в Газа са големи. Те няма къде да избягат от израелските офанзиви, сполучливото напредване на тези 20 камиона също е под въпрос.

„ Дяволът е в детайлите “, разяснява пред Си Ен Ен Марк Регев, старши консултант на Нетаняху. Той показва, че предходни доставки са били откраднати от „ Хамас “.

Завоалирани предизвестия на Байдън към Израел

Не всичко, което се случва при една президентска аудиенция, е обществено за обществеността. Частните срещи с задгранични водачи постоянно водят до сделки, които въздействат на бъдещи събития. Незабавните заключения от такива визити не постоянно са потребен знак за успеваемостта на такова пътешестване, разяснява Си Ен Ен.

Но колкото и чиновници на Белия дом да се пробват да придават спомагателна стойност на пътуването на Байдън, неговата основа цел - да понижи напрежението, не беше реализирана.

Речта на Байдън пред израелския народ е красноречиво изказване в поддръжка на съдружник, към момента травмиран от терористични набези. А израелският министър председател Бенямин Нетаняху в този момент е дебитор на американския президент и може да се окаже по-податлив при напън на Съединени американски щати.

Призивите за благосклонност към палестинските цивилни въпреки всичко може да получат огромна чуваемост измежду гневната и опечалена израелска общественост.

Според анализатори Байдън е изразил подозрения, че актуалните старания на Израел се движат в вярната посока..

Американският президент изпрати предизвестия и към враговете на Израел, разнообразни от „ Хамас “ – като Иран и основаната в Ливан въоръжена формация „ Хизбула “. Байдън съобщи, че Съединени американски щати са подготвени да създадат всичко належащо, с цел да защитят своя съдружник. Две бойни групи американски самолетоносачи към този момент са ситуирани в региона.

„ Моето обръщение към всяка страна или различен неприятелски артист, който мисли да нападна Израел, остава същото, както беше преди седмица – „ Недейте, недейте, недейте “, съобщи Байдън.

През 2003 година от Овалния кабинет Джордж Буш афишира нахлуването в Ирак

Пътуването му обаче също по този начин сподели границите на въздействието на Съединени американски щати в сериозна геополитическа обстановка - не е допустимо да се спрат събития, излизащи отвън надзор.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР